Seskarö Fieldday 2013


Lördagen den 3 augusti bjöd på ett strålande väder. Seskarö Fieldday 2013 2-4 augusti belägen strax söder om Haparanda arrangeras av amatörradioklubben SK2HG och är något vi absolut inte vill missa. Vi har besökt den de senaste två åren. Så Lisbeth, Gubben och jag startade vår färd dit från Sävast i Boden på morgonen. Kvällen innan hade jag sett att det finns ett naturreservat som heter Käll- och Mjöträsken någon mil innan avfarten från E4:an till Seskarö. Reservatet sträcker sig en liten bit över E4:an och eftersom jag håller på med att försöka sända på kortvåg från olika naturreservat runt om i landet så skulle det här vara ett lämpligt tillfälle att försöka sända därifrån. Det handlar om en aktivitetstävling som heter Swedish Flora Fauna. En P-ficka hemskt nära E4:an blev en något ovanlig sändningsplats. Med 10 W och en sprötantenn med magnetfot på biltaket fick jag kontakt med fyra telegrafistationer på 40 m. Längsta kontakten blev det med en lågeffektstation nära Göteborg. Det var Håkan, SM6EQO som per cykel hade tagit sig till ett naurreservat.


När det gäller naturskönhet för en fieldday finns det nog inget som slår Seskarö Fieldday. Redan avtagsvägen till Seskarö bjussar på en naturupplevelse av det mera ovanliga slaget. Från själva fieldday-platsen öppnar sig hela Norra Bottenviken mot Finland på andra sidan. På plats fanns nästan 50 SM- och OH-hams plus damer, barn och hundar. Vi kom fram lägligt till hamburgerlunchen.


Det här är supertrevlige Yngve, SM2YP, Mr Seskarö Fieldday himself och ordförande i SK2HG.Yngve är bosatt i Överkalix och berättade att arrangemanget nu är inne på sjunde året. Flera hade anlänt med husbil och husvagn med de flesta övernattade i stugor på fieldday-platsen.


Det första vi såg var en märklig farkost. Det var Stig, SM2EHE som körde runt med en batteridriven tvåhjulig gyrostabiliserad manick. Den har han helt själv både konstruerat och byggt! Info om bygget finns här. Stig bor i Hedenäset i Tornedalen och till professionen är han cembalobyggare och kyrkomusiker. Hans vackra cembalos kan beskådas här.


I radiostugan bjöds det förutom radiokörande och high-tech demonstrationer på föredrag av Tilman, SM0JZT från Stockholm. Tilman är en välkänd skribent och experimenterare. Det han berättade om och demonstrerade var digital amatörradiotrafik med mycket låga sändareffekter, QRSS och WSPR.


Tvärs över viken ses från radiostugan Mickes, SM2O (7S2S, SE2R, SM2OAN) vackert belägna sommar-QTH. Och vilket radioläge! De inzoomade antennerna sitter på hans nya 30 m höga mast.


Micke är en välkänd radioamatör även internationellt. Hans företag tillverkar och säljer utrustning som kan fjärrstyra amatörradiostationer, antenner m m. Systemet heter Remoterig. Här ovan ses manöverdelen till ICOM:s senaste radiostation IC-7100 kopplad till en Remoterig-enhet som trådlöst fjärrstyr radioenheten på andra sidan viken.


Bilar och husbilar på platsen var försedda med alla möjliga antenner. Antennen på den svarta muskel-pickupen är en motordriven kortvågsantenn. Det behövs muskler uppe i norr! Till höger visar Tilman något högteknologiskt för Pentti,SM2EDE från Luleå. Av Pentti fick jag köpa hans QRP-transceiver Yaesu FT-817 för en billig penning. Tack Pentti!


Detta är Johan, SM2I (SA7AUV, SM7I) som hade riggat upp en fin operatörsplats nära stranden. Johan är bosatt i Malmö. Han kör här digitalt, PSK31, med låg effekt. Stationen är en Yaesu FT-817. Med en iPad styrs FT-817 och Johan läser också mottagen text med den. Interfacet 817iPad Interface till iPaden är pyttelitet och det tillverkas av Josh,VK3XJM. iPad-appen heter PSKer.


Harry, OH6VM från Jyväskylä i södra Finland hade riggat upp sin kortvågsstation bredvid sin splitter nya kompakta fina husvagn. Den blev jag riktigt avundsjuk på. Vagnen är populär i Finland och tillverkas i Polen fick jag veta. Modellen heter Poksi.


Björn, SM0YUZ har sina rötter i Boden och är bosatt i Tyresö. Vi är bekanta sedan tidigare som medlemmar i samma radioklubb, SK0QO SödRa. Hans sovande lilla medresenär heter Mimmi.


Gissar att detta är SM2YIP,Yngves välutrustade bil?


Lisbeth och Gubben från Sävast har varit och plockat/ätit vildhallon och jätteblåbär. Hon uppskattade verkligen detta korta dagsbesök. Speciellt trevligt var samtalen med lapphundsexperten Yngve, SM2YIP. Det å annat uppskattade jag också! Vi hoppas på att övernatta nästa år så att vi också kan vara med på middagen på lördagskvällen.