I det allra hemligaste



Bodens fästning med sina fem artillerifort var strängt hemlig fram till slutet av 1990-talet. Inga utlänningar fick vistas i hela Bodenområdet. Stora informationstavlor vid alla infarter upplyste om detta. Det gällde tydligen också utomjordingar, aliens :-) Svenska soldater som skulle besöka forten behövde särskilda tillstånd. Nattetid sprang lösa vakthundar i vallgravarna.

Rödbergsfortet avbemannades 1998. Det är intakt bevarat med nästan allt innehåll förutom kanonskotten och är nu en stor turistattraktion på sommaren. Fotot visar fortets hjässa och kanontornens kupoler skymtar högst upp.

I lördags den 8 november var det radiotävling, SL-TESTEN 2014 - FRO:s (Frivilliga RadioOrganisationen) egen radiotävling. Tävlingen ska entusiasmera trafik till och från och med SL-stationer (Försvarets och FRO:s amatörradiostationer). Trafiksätten var CW, SSB och DIGI på 40- och 80 m banden.

Jag fick möjlighet att delta i tävlingen tack vare Anders, SA2CLU. Det var amatörradiostationen med callet SL2NB, 12:e Hemvärnsbataljonen, Norrbottensgruppen, som skulle bemannas inne i Rödbergsfortet!

Från hjässan är det en vidunderlig utsikt med centrala Boden nedanför. Nu var det snöglopp och disigt väder. Annars ses Luleå ca 30 km bort.

Hjässan är omgärdad av vallgravar och på hjässan jobbar Anders, SA2CLU med en antenninstallation.

Det är Richard, SM2TOS som vinkar. Richard, Anders och jag var de som bemannade stationen SL2NB.

Bakom vallgraven skymtar fortets "antennmatta" (bredbandsdipol). Det var den antennen vi använde.

Här inne i det som en gång var det allra hemligaste i Bodens fästning, själva stridsledningscentralen, skulle vi köra radio. Vi hade med oss moderna amatörradiosändare som installerades i centralens radiobås. Richard, SM2TOS mätte på olika antenner innan det bestämdes att "antennmattan", fortets egen bredbandsdipol, skulle användas. Richards antennmätinstrument, SARK-110 Antenna Analyzer är konstruerat av en spansk radioamatör, EA4FRB, och tillverkas i Kina. Ett sådant instrument skulle jag själv behöva.

Richard, SM2TOS kör här tävlingens SSB-del. För två år sedan ledde Richard en stor amatörradioexpedition, SE2EE, till vraket av en Lancasterbombare från andra världskriget. Den kraschade på en stor myr nära Porjus i Lappland. Nyligen var Richard där igen. Den här gången ensam för att celebrera att det var precis 70 år sedan det hände. Med en lågeffektstation och en enkel trådantenn blev det en mäktig pile-up från Europa på 20 m bandet och från Sverige på 40 m bandet.

Sådana här fina gamla militära kortvågsstationer finns det gott om i berget. Den har typbeteckningen Ra 200. Info om stationen finns hos Grön radio - Ett virtuellt museum om svenska militära radiostationer. Jag har ägt en komplett sådan station inkl. trampgeneratorn. Ångrar djupt att jag sålde den.

Det här är Anders, SA2CLU som också körde tävlingens SSB-del. Anders har på senare tid gjort sig känd hos SMFF-deltagare för att ha besökt och och radioaktiverat många naturreservat uppe i norr

Detta är Kjell, SM0FOB som körde CW-delen i tävlingen. Det var rätt påfrestande och den stora mängden ärtsoppa spände ut magen som synes. Det blev gaslarm både inne och ute! Nej, det blev det inte. Jag bara hittar på och ingen ärtsoppa dracks :-) Däremot blev vi bjudna på kaffe och gott fikabröd av fortets husfru.

Stort tack till Ragnar Nyström, SM2YQR till höger i bild, som guidade  mig och Leicafotografen, med förnamnet Dan, runt hjässan.

Tävlingsresultaten kommer att publiceras på FRO:s webbsajt.

Besöksinfo om Rödbergsfortet.